Halloween

Jag hade aldrig ätit pumpa förut och blev sugen på att testa det efter att ha inspirerats av lite amerikanska bloggar och sett en massa pumpor i affärerna. Så jag köpte hem en butternutpumpa och resultatet blev pumpamuffins och en smarrig smoothie! Båda fick tummen upp av både Mattias och mig. Så jag tänkte dela med mig av dem såhär lagom till Halloween och Allhelgonahelgen.
 

Pumpamuffins 
Ca 20 st (jag fick till 16)

2 dl kokt och mosad pumpa, avsvalnad
175 gram smör
2 dl socker
3 ägg
1/2 tsk mald ingefära (eller riven färsk)
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 msk vaniljsocker (eller en tsk äkta vaniljpulver/vaniljstång)
0,75 dl mjölk

Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner äggen ett i taget, tillsätt pumpamos. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken. Häll upp i muffinsformar och grädda i ugnen, 200 grader i 25-30 min.
(Receptet kommer ursprungligen från erkaperkasblogg.blogg.se)

 

Chaikryddad pumpasmoothie 
(2 glas) 

1,5 dl mjölk
1 dl pumpapure (kokt och mosad pumpa) 
1 fryst banan 
1 msk chiafrön (kan uteslutas) 
2-3 urkärnade dadlar (kan ersättas med lite honung) 
En gnutta färsk riven ingefära 
1/2 tsk vaniljpulver 
1 1/2 tsk chaikryddor (kanel, ingefära och kardemumma) 

Mixa allt i en blender till en slät smoothie. Häll upp i glas och pudra över lite kanel.

 

Nästa gång blir det pumpapaj och pumpasoppa :) 


Trött

Förlåt för dålig uppdatering på sistone. Har knappt suttit vid datorn på två veckor. Och den senaste veckan har jag varit såå himla trött! Det har inte blivit någon morgonträning kan jag säga, har ramlat tillbaka lite i snooz-vanan... Typiskt. Men den här årstiden kanske det inte är så mycket att göra åt?
 
En annan anledning till att jag varit så trött kan ju också vara att vi var bortresta hela förra helgen. Åkte först till Hammarö på torsdagen, sedan vidare till Lund tidigt på fredagmorgonen för att gå på min kusins disputation och fest, tillbaks till Hammarö på lördagen och sen hem till Stockholm på söndag eftermiddag. Puh, men det var en rolig helg i alla fall! 
 
 
 
Denna helgen blir lugnare! Ska försöka få lite plugg överstökat, sen tänkte nog jag och älsklingen gå på bio ikväll och se Hypnotisören. :) 

Är det redan söndagkväll?

Gud vad den här helgen har gått fort! 
Igår gjorde jag inte speciellt mycket, var hemma och lagade god middag och kollade serier med pojkvän. 
Idag har jag varit hos frisören (äntligen, mitt hår var katastrof) och sen åkte jag till Linnea och lagade storkok på korv som hon fått med sig från jobbet. En massa matlådor åkte med hem, nice! 
 
Nu har jag precis pluggat lite och tänkte bara ligga i soffan resten av kvällen, kolla på Solsidan och dricka te. 
Imorgon ska jag upp tidigt och gymma igen innan skolan tänkte jag! Morgonträning har blivit min nya favoritvana :)
 
 
 
 
 

Exempel på en detoxdag

Frukost: Färskpressad juice med ½-1 tsk chlorellapulver (näringsrika alger som är bra för utrensningen av kroppen). Dinkelgröt med äpple, kanel och mandelmjölk. En kopp grönt eller rött te 
Lunch: Röd tomat- och linssoppa 
Mellanmål: Rawfoodboll eller smoothie, grönt eller rött te 
Middag: Chili- och ingefärslax med ångkokta grönsaker
Eventuellt kvällssnacks: Färsk frukt eller grönsaksstavar, rött te med lite honung 
(+ massor med vatten under dagen) 
 
 
 
Ungefär såhär har våra dagar sett ut nu sedan i fredags. Det finns väldigt många sätt att detoxa på, vissa kör stenhårt på bara grönsaksjuicer medan andra tar det lite lugnare och tillåter lite mer osv, jag har gjort mitt program ganska enkelt. Vi har ätit fisk och kyckling ett par gånger, men inget rött kött, bara långsamma kolhydrater (havre, dinkel, quinoa, bovete), bra fetter (kallpressad olivolja, kokosfett, nötter, frön, lax) och massor av frukt och grönt. Till största delen vegetariskt. 
 
Imorgon är sista dagen, och det känns bra. På en vecka hinner det väl inte hända några underverk i kroppen direkt, men lite piggare och klarare i huvudet känner jag mig nog allt (för att vara den här tiden på året också). Jag har inte känt av några som helst förkylningssymptom heller trots att alla hostar och snörvlar runt omkring, så kanske har immunförsvaret fått sig en liten kick :) 

Detox

Oj vad jag har varit dålig på att skriva på sistone.
Men allt rullar på som vanligt, jag rehabtränar ungefär varannan dag och känner mig typ helt bra i knät nu. :) 
 
Det är ganska mycket i skolan, sista rycket nu så vi har flera prov i veckan framöver. 
Det har blivit dags att sammanställa specialarbetet snart, vet inte om jag nämt något om det innan, men alla elever ska skriva ett stort fördjupningsarbete om något som har anknytning till utbildningen. Jag har valt att skriva om detox, och i det har jag tänkt ha med ett eget 7 dagars detoxschema, som jag och Mattias håller på att testa just nu. Kortfattat innebär detox att man avgiftar kroppen genom att äta så ren mat som möjligt (inga konserverings- eller sötningsmedel osv), utesluta nikotin, koffein, alkohol, socker och värktabletter i en eller ett par veckor. 
 
Nu är vi inne på dag tre. Första dagen hade jag hemsk huvudvärk och igår var jag ganska trött och orkeslös, men idag känns det bra! Kan uppdatera läget igen om ett par dagar, och kanske lägga ut lite delar av programmet/lite recept och sånt om ni vill :) 
 
Såhär härligt färgglatt såg det ut i vår kyl i fredags innan vi började detoxen :) 
 

RSS 2.0