Raw jordgubbscheesecake

Här kommer receptet på den goda rawfood tårtan jag gjorde i veckan. Den är inte svår att göra, men det krävs en del tålamod. 

De torkade mullbären (som jag hittade i hötorgshallen i Sthlm till ett bra pris och som annars finns på hälsokosten, nätet eller i vissa välsorterade mataffärer) ger botten en smak av seg kola, supergott. Men har man inte mullbär är det bara att ta lite mer dadlar eller någon annan torkad frukt! 

Jordgubbarna kan självklart också bytas ut mot hallon, blåbär, mango eller vad man nu gillar.

Jag höftade måtten när jag gjorde tårtan, så alla mått är ungefärliga.


Botten:
1,5 dl valnötter (eller andra valfria nötter)
0,5 dl riven kokos
0,5 dl torkade mullbär
2 dl färska dadlar (eller torkade, blötlagda minst 20 min)
En nypa havssalt

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 6 timmar
0,5 dl kokosolja
0,5 dl honung
Saften från 1 citron
Frön från 1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Jordgubbs"glasyr":
2 dl jordgubbar, färska eller tinade frysta
Saften från en lime
0,5 dl honung/lönnsirap/agavesirap
1 msk chiafrön (kan uteslutas)

Du behöver också en matberedare alternativt en mycket kraftfull mixer/blender.

Börja med botten: lägg alla ingridienser i matberedare och mixa ihop tills det blir en deg. Tryck ut i en form och ställ in i frysen.
Häll av blötläggningsvattnet från cashwenötterna och lägg dem i matberedaren (som du rengjort). Lägg kokosoljan och honungen i en kastrull och smält på svag värme, häll i matberedaren. Lägg i resten av ingridienserna och mixa ihop till en någorlunda slät röra, man kan behöva stanna matberedaren och skrapa ner längst kanterna ett par ggr. Ta ut botten ur frysen och häll på fyllningen, ställ in i frysen igen minst 10-15 min. Mixa ihop jordgubbar, lime och valfri sötning. Vispa ev i chiafrön. Avsluta med att hälla "glasyren" på kakan och ställ in i frysen igen ett par timmar. 

Ta ut kakan 15-20 min innan servering så den får tina lite, då blir den perfekt. Svårt att tro att den inte innehåller ett spår av grädde eller vitt socker!

Happy Birthday to me

Idag fyller jag 24 år. 
Har haft en helt fantastisk dag hittills, med sovmorgon, grattishälsningar, fika på Gatau med älsklingen och inte minst den bästa presenten ever - ett jobberbjudande! I Oslo!


Sen gjorde jag en raw jordgubbscheesecake. Även den helt fantastisk. Ni får receptet senare! :)

Happy Valentine's Day



Yoga ♥

Igår var jag på yoga för första gången på länge, det känns i kroppen idag. Har grym träningsvärk i höfterna, haha... Det är en av sakerna jag verkligen gillar med yogan, man kommer åt små muskler som man knappt visste fanns. 

Andra positiva effekter av yoga:

* balanserar psyket, motverkar stress, depressioner m.m.
* ger ökad självkännedom och självkänsla
* gör kroppen rörligare, starkare och smidigare
* förbättrar och underlättar för matsmältningen, andningen, blodcirkulationen och blodtrycket
* stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer
* släpper på spänningar i t.ex. rygg och nacke, bra mot migrän
* ger energi och ökad sexlust
* renar kroppen från gifter


Ja, yoga är nog bra mot det mesta.. Sen finns det ju olika yogaformer beroende på vad man gillar och är ute efter. De flesta gym har någon form av yoga bland sina gruppträningsklasser. Jag brukar oftast gå på "vanlig" yoga på SATS (ashtangayoga) men kan också rekommendera BodyBalance (blandning av yoga, thai chi och pilates) och Hot Mojo (bikramyoga i värme). Vill man yoga hemma finns Yogobe.com, en jättebra sida med massor av yogavideos. 

RSS 2.0