Raw jordgubbscheesecake

Här kommer receptet på den goda rawfood tårtan jag gjorde i veckan. Den är inte svår att göra, men det krävs en del tålamod. 

De torkade mullbären (som jag hittade i hötorgshallen i Sthlm till ett bra pris och som annars finns på hälsokosten, nätet eller i vissa välsorterade mataffärer) ger botten en smak av seg kola, supergott. Men har man inte mullbär är det bara att ta lite mer dadlar eller någon annan torkad frukt! 

Jordgubbarna kan självklart också bytas ut mot hallon, blåbär, mango eller vad man nu gillar.

Jag höftade måtten när jag gjorde tårtan, så alla mått är ungefärliga.


Botten:
1,5 dl valnötter (eller andra valfria nötter)
0,5 dl riven kokos
0,5 dl torkade mullbär
2 dl färska dadlar (eller torkade, blötlagda minst 20 min)
En nypa havssalt

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 6 timmar
0,5 dl kokosolja
0,5 dl honung
Saften från 1 citron
Frön från 1 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Jordgubbs"glasyr":
2 dl jordgubbar, färska eller tinade frysta
Saften från en lime
0,5 dl honung/lönnsirap/agavesirap
1 msk chiafrön (kan uteslutas)

Du behöver också en matberedare alternativt en mycket kraftfull mixer/blender.

Börja med botten: lägg alla ingridienser i matberedare och mixa ihop tills det blir en deg. Tryck ut i en form och ställ in i frysen.
Häll av blötläggningsvattnet från cashwenötterna och lägg dem i matberedaren (som du rengjort). Lägg kokosoljan och honungen i en kastrull och smält på svag värme, häll i matberedaren. Lägg i resten av ingridienserna och mixa ihop till en någorlunda slät röra, man kan behöva stanna matberedaren och skrapa ner längst kanterna ett par ggr. Ta ut botten ur frysen och häll på fyllningen, ställ in i frysen igen minst 10-15 min. Mixa ihop jordgubbar, lime och valfri sötning. Vispa ev i chiafrön. Avsluta med att hälla "glasyren" på kakan och ställ in i frysen igen ett par timmar. 

Ta ut kakan 15-20 min innan servering så den får tina lite, då blir den perfekt. Svårt att tro att den inte innehåller ett spår av grädde eller vitt socker!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Verkar inte svårt , men väldigt omständigt , precis som du skriver.
Inget att göra om man ska bjuda många.......
Väldigt vacker är den också. Kan tänka mig att den blir lika fin med blåbär el mango. Härlig färg!

Vi ses på fredag.

Kram mamma

2014-02-23 @ 07:43:51
Postat av: Elinor Engkvist

Åh, denna måste jag testa att baka någon dag!! Tänkte själv baka några nyttigare varianter av kladdkaka nu i helgen och se hur det går. Men sen står denna på listan! :D

2014-07-31 @ 09:39:53
URL: http://engkvist.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0